Покаял се ислямист е предал на тв “Скай нюз” списък с 22 000 джихадисти от престъпната групировка “Даеш” ("Ислямска държава"). Това съобщи днес говорител на британския тв канал.

Разочарованият бивш боец откраднал в Сирия електронен носител на данните за хилядите ислямисти от 51 държави, които все още се бият на страната на главорезите.

Става дума за въпросници, които кандидатите за прием в редиците на групировката са били длъжни да попълват. Те трябвало да отговорят на 23 въпроса. Като доказателство “Скай нюз” показа на екран някои от въпросниците. 

От програмата незабавно са информирали британските власти, съобщава тв каналът на сайта си. Сред имената имало и на неизвестни до този момент джихадисти от Северна Европа, САЩ и Канада.

От предаден допълнителен списък ставало ясно и кои са били определяни от “Даеш” като мъченици – готовите да се самоврзривяват. Те са преминавали специално обучение за извършване на самоубийствени атентати.

Има и обилна информация, че между хилядите кандидати да се бият за престъпната групоровка мнозина са преминали успешно през рискови държави, за да стигнат до Сирия – през Йемен, Либия, Пакистан и Афганистан.

Много от тях са се върнали обратно в родните си страни, за да продължат терористичната си дейност. Това са крайно опасни ислямисти.

Само преди два дни германският вестник “Зюддойче цайтунг” и телевизиите Ве Де Ер и Ен Де Ер оповестиха, че са се добрали до тайни документи на “Даеш”. От тях ставало ясно колко подробно групировката е описвала дейността на членовете си, както и реда в контролираните от групировката региони. От трите германски медии съобщиха, че сред най-интересните документи са били формуляри, които кандидатите за джихадисти е трябвало да попълват. 

Въпросниците са били изготвени от Главно управление "Граничен контрол” на “Даеш”. Направен бе превод на немски на формуляри, попълвани от германци, пожелали да се влеят в редиците на джихадистите.

Ето някои от въпросите:

Имаш ли досега опит като джихадист? Ако да, къде?

Боец или камикадзе? (Какъв искаш да станеш? – б. а.)

Специализация? (В каква структура желаеш да попаднеш – б. а.)

Имаш ли свидетел/защитник и ако да, кой е той?

Германският вътрешен министър Томас де Мезиер оповести, че появилите се секретни документи са от изключително значение за разследващите органи. Това бил шанс за ускоряване на следствието и впоследствие за налагане на строги наказания.

"Сега можем по-добре да разберем структурите на тази терористична организация", заяви Де Мезиер, като визира "Даеш".